Su ürünleri sektörü Türkiye’nin önde gelen ve gelişmesi gereken temel sektörlerdendir. Ülkemizde süregelen kuraklık ve balık stoklarının yok olması göz önüne alırsak bu sektöre maalasef yeteri kadar önem verilmediği görülmektedir. 2020’nin ilk aylarında meydana gelen ve tüm ülkeyi etkisi altına alan Covid_19 salgınında gıda sektöründe su ürünlerinin ve balık tüketiminin bağışıklığı ne kadar çok kuvvetlendirdiği anlaşılmıştır. Bu sebepledir ki hor görülen Su Ürünleri Mühendislerinin kamudaki sayıları artırılmalıdır.
Üç tarafı denizlerle çevrili ve iç su kaynakları yaygın olan ülkemizde son iki yılda 88 Su Ürünleri Mühendisi, son 10 yıılda ise kamuya 525 Su Ürünleri Mühendisi alınmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığında çalışan diğer mesleklerle karşılaştırıldığında komik bir tabloyla karşı karşıya kalmaktayız. Bunun sebeplerinden biri de Su Ürünleri Mühendislerinin okuyarak yıllarını verdiği bu mesleği maalesef kamuda gıda,ziraat müh. ve veteriner hekimlerin yapmasıdır. Yıllarca özel sektörde çok zor şartlar altında ve asgari ücretin çok altında çalışan, meslek aşkıyla yanan Su Ürünleri Mühendislerinin kamudaki yerleri işgal edilmemelidir.
Su Ürünleri Mühendisleri ;su ürünleri çiftliklerinin ekolojik ve faaliyetsel olarak belli dönemlerde denetlenmesi ,çevresel etkilerin azaltılarak kontrol altına alınması ,önemli türlerin korunması ,sulamanın kontrol altına alınıp geri dönüştürülerek tekrar tekrar kullanılması ,bilinçli avcılık gelişiminin sağlanması ,girişimci köylüye teknik destek sağlaması ,kalitenin korunması gibi birçok konuda gereksinim duyulan son derece önemli meslek olmasına rağmen maalesef ki Tarım ve Orman Bakanlığı dışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ,DSİ, Denizcilik Müşteşarlığı ve Belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşlarda çalışma hakkımız olduğu halde atamamız yapılmamaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığının 28000’den fazla ortağı bulunan 523 Su Ürünleri Kooperatiflerine ve Su Ürünleri üretiminin yoğun olduğu bölgelere yönelik projelerle devlet destekli Su Ürünleri Mühendisi istihdamı yaratması sektörün gelişmesi için şarttır.43 ilde bulunan Su Ürünleri Müdürlüklerine ihtiyaç sayısının altında Su Ürünleri Mühendisi alınmaktadır. SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLERİ’ne daha fazla önem verilip, istihdamımızın artırılması yönünde gerekli yerlerin sesimizi duymasını diliyoruz…