Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle dünyada kullanımı gittikçe artan çevrimiçi video konferans uygulamaları, “şeffaflık”, “iş kaygısı”, “bilgiye erişim”, “veri gizliliği” ve “bilgi güvenliği” gibi pek çok tartışmayı da gündeme getirdi.
Çin’in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan COVID-19 salgınının oluşturduğu tehdit, “yerinden çalışma” ve “sanal toplantıları” hayatın vazgeçilmez parçası haline getirdi.
Başta Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), NATO, G7 ve G20 gibi dünyanın başlıca organizasyonları, salgın nedeniyle tüm toplantılarını mart ayından itibaren “çevrim içi ortamda” yapmak zorunda kaldı.
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük krizin yaşandığı dünyada, gözler özellikle Cenevre merkezli Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve BM’den gelecek açıklamalara çevrildi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, haftada üç gün online video konferans uygulaması Zoom ile sanal basın toplantıları düzenliyor. Bu toplantılara dünya genelinden yüzlerce gazeteci katılıyor.
Popülaritesi oldukça artan Zoom, internet korsanlarının hedefi haline gelince uzmanlar, “veri gizliliği” ve “bilgi güvenliği” gibi kritik güvenlik sorunlarına çözüm arayışına girdi.
BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci ve Cenevre merkezli tanınmış uluslararası gazeteciler, dünyada adeta patlama yapan “sanal toplantıları” değerlendirdi.
BM’nin sanal basın toplantılarının moderatörlüğünü yapan Vellucci, “kişisel ve mesleki yaşam arasında daha iyi bir denge kurmanın bir yolu” ve BM personelinin “yeterli ve donanımlı” olması adına uzun zamandır “uzaktan çalışmayı” geliştirdiklerini belirtti.
Vellucci, “Açıkçası, mevcut kriz bu faaliyeti hızlandırdı.” dedi.
“Fiziksel brifinglere geri dönmeyi öngörüyoruz”
BM toplantılarının “niteliği” ve “katılımcı sayısına” göre, işlevlerini yerine getirmek için bir dizi platform üzerinde çalışmalar yürüttükleri bilgisini paylaşan Vellucci, şunları kaydetti:
kaynak:TRT HABER