İzmir’in Selçuk ilçesindeki Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, kara trenleri görmek isteyenleri ağırlıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarından (TCDD) alınan bilgiye göre, 1856 yılında İngilizlere verilen imtiyazla Anadolu topraklarında ilk demir yolu hattı, İzmir-Aydın arasına kuruldu.
Bu hat üzerinde 1939 yılına kadar faal olarak kullanılan Çamlık İstasyonu ise hattaki güzergah değişikliği üzerine, 1981 yılına kadar hangarıyla trenlerin tadilat yeri olarak hizmet verdi.
32 buharlı lokomotif bulunuyor
Müzede, en eskisi 1887 model olan ve saatte 28 kilometre hız yapabilen, en yenisi ise 1952 yılında üretilen 32 buharlı lokomotif bulunuyor. Lokomotifler arasında, dünyada aynı modelden 2 adet kaldığı belirtilen odun kazanlı İngiliz yapımı buharlı lokomotif de yer alıyor.
50 dönümlük alandaki müzede, lokomotifler dışında, çeşitli vagonlar, demir yollarında kullanılan vinçler, su tankları, su kulesi ve iki buharlı kar temizleme aracı da bulunuyor.
Türkiye’deki en eski 2. lokomotif de müzede
Müzenin sorumluluğunu yürüten İzmir Müze ve Sanat Galerisi Müdürü Şinasi Duman, 1887 model İngiliz yapımı lokomotifin Türkiye’deki en eski 2. lokomotif olma özelliğini taşıdığını söyledi.
Alanın restoranıyla da ilgi gördüğüne dikkat çeken Duman, “Burası hem müze hem de kafesiyle bir mesire alanı gibi kullanılıyor. İnsanlar özellikle hafta sonları buraya ilgi gösteriyor, tüm günlerini burada geçirebiliyorlar. Müze işletmecisi tur şirketleriyle anlaşmalı olduğu için buraya yabancılar da geliyor” dedi.
“Lokomotifler arasında tarihi yolculuk”
Ziyaretçilerden Fatma Katrancı da şehrin stresinden uzakta rahat bir gün geçirmek için müzeye geldiklerini anlattı.
Müzede kara trenleri görme imkanı bulduklarını söyleyen Katrancı, “Çok güzel bir yer, lokomotifler arasında adeta tarihi yolculuk yaptık. Kahvaltısı da çok güzel, herkese tavsiye ederim” dedi.
kaynak:TRT HABER