SON DAKİKA

Kanal 7 Haber

Yöresel kıyafetler yoğun ilgi görüyor

Yöresel kıyafetler yoğun ilgi görüyor
Bu haber 23 Temmuz 2020 - 14:35 'de eklendi. 149.006 kez görüntülendi.

Haber: Bülent KARACA

Anane ve geleneğine bağlı olan Şanlıurfalı kadınların kıyafet tercihlerinin ilk sırasını yöresel kıyafetler oluşturuyor. Kurban Bayramı öncesinde satıcılar yoğun ilgiden dolayı memnun.
Çeşit çeşit renklerde ve farklı desenlerde adeta bayram şekeri tadında kumaşlar ile dikilen yöresel kıyafetler örf ve ananesine bağlı Şanlıurfalı kadınların adeta vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Yaklaşan kurban bayramı öncesinde yöresel kıyafetlerin yoğun ilgi gördüğünü belirten kumaş satıcıları, özellikle yöresel kıyafetlerin hazır giyim şeklinde mağazalarda satılmadığını, kıyafetin serüveninin kumaş satış dükkânlarında başladığını söylediler.
Yöresel kıyafet kumaşı satıcısı İbrahim Ulu, geçmiş yıllarda özellikle pantolon gibi hazır giyim tarzı kıyafetlerin çok tercih edilmediği 15 yıl öncesine kadar Şanlıurfalı ailelerin kızlarına 13 yaşından itibaren yöresel kıyafet diktirdiklerini ve kıyafetleri her yıl yenileyerek ömür boyu giymelerini sağladıklarını belirtti.

Son yıllarda pantolon ve etek gibi hazır giyim kıyafetlerinin de yaygınlaşmasıyla birlikte ailelerinde giyim şeklinde değişiklik yapmaya başladığına dikkat çeken Ulu, 117 ila18 yaşına gelen genç kızlara yönelik yöresel kıyafet diktirmeye başladıklarının altını çizdi. Kumaş satıcısı Ulu; “Yöresel Kıyafet Kumaşı Satıcısı 15 Yıl öncesine kadar özellikle bölgemizde bulunan aileler kızlarına kıyafet tercihleri yöresel kumaşlardan yana kullanırlardı. Fakat son yıllarda hazır giyim sektörünün de artmasıyla birlikte aileler kızlarına gelinlik çağına kadar ya pantolon ya da etek giydiriyor.
Gelinlik çağına gelen genç kızlar için ise artık yöresel kıyafet dikimi yaparak geri kalan yaşamlarında bu kıyafetleri giymeleri sağlanıyor. Yöresel kıyafetler özellikle son yıllarda düğün ve benzeri özel günlerde daha çok tercih edilmeye başlandı.

Şanlıurfalı kadınların birçoğu yöresel kıyafetleri özellikle düğün, sünnet nişan gibi programlarda kullanmak için diktiriyor ve tercihlerini en çok bu yönde kullanıyorlar. Bununla birlikte yine kına gecelerinin vazgeçilmez giyimi olarak bilinen bindallı kıyafetlerinde de bu kumaşlar tercih ediliyor.
Ortalama bu kumaşlardan bir takım elbise 200 TL ila 750 TL arasında değişen fiyatlara mal oluyor. Bu kumaşlar bizlere başta Endonezya olmak üzere Malezya ve Hindistan’dan gelmekte. Pandemi sürecince gümrük işlemlerinin durması işlerimizi olumsuz etkiledi. Bizler kurban bayramından umutluyuz.” şeklinde konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA